НАССР у навчальних закладах – важливий інструмент для контролю безпеки харчування. Головним завданням системи HACCP є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю за всіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви
Система контролю безпечності харчових продуктів при їх виробництві має охоплювати такі процеси:
- Щоб уникнути перехресного забруднення, виробничі, допоміжні та побутові приміщення повинні мати належне планування.
- Ставляться більш жорсткі вимоги до стану приміщень, обладнання, проведення ремонтних робіт, технічного обслуговування обладнання, а також до захисту харчових продуктів від забруднення та сторонніх домішок.
- Змінюються вимоги до планування і стану комунікацій — вентиляції, водопроводів, електро- та газопостачання, освітлення тощо.
- Зростають вимоги до безпечності води, льоду, пари, допоміжних матеріалів для переробки (обробки) харчових продуктів, предметів та матеріалів, які контактують із харчовими продуктами.
- Особлива увага приділяється чистоті поверхонь (строго регламентуються процедури прибирання, миття і дезінфекції виробничих, допоміжних і побутових приміщень та інших поверхонь).
- Значна увага приділена здоров’ю та гігієні персоналу.
- Змінюється ставлення до поводження з відходами виробництва та сміттям, їх збору та видалення з потужностей.
- Зростає контроль за шкідниками, визначення виду і запобігання їхній появі, засобам профілактики та боротьби.
- Зростають вимоги до зберігання та використання токсичних сполук і речовин.
- Запроваджуються специфікації (вимоги) до сировини та контроль за постачальниками.
- Впроваджується контроль зберігання і транспортування продуктів.
- Посилюється контроль за технологічними процесами.
- Впроваджується маркування харчових продуктів та інформування споживачів.
У нашому навчальному закладі відбувається поетапне вирішення цих вимог, адже впровадження НАССР в їдальні – це найнадійніша гарантія безпечності харчування наших учнів.